Sementasyon Çelikleri

  

SEMENTASYON ÇELİKLERİ

1. SEMENTASYON ÇELİĞİ NEDİR

Sementasyon çelikleri sert ve aşınmaya dayanıklı, çekirdekte ise daha yumuşak ve tok özelliklerin istendiği, değişken ve darbeli zorlamalara dayanıklı parçaların imalinde kullanılan, düşük karbonlu, alaşımsız, veya alaşımlı çeliklerdir.
Parçaya bu özelliklerin kazandırılması, çelik yüzeyine karbon emdirilmesi suretiyle olur. Sementasyon çelikleri, dişliler, miller, piston pimleri, zincir baklavaları, zincir dişlileri ve makaraları, diskler, kılavuz yatakları, rulmanlı yataklar, merdaneler, bir kısım ölçü ve kontrol aletleri, orta zorla-malı veya zorlamalı parçalar, soğuk şişirilerek veya fışkırtılarak (ekstürüsyon) şekillendirilen parça-lar, kesici takımlar gibi parçaların imalinde kullanılırlar.

2. SEMENTASYON İŞLEMİ
Sementasyon işlemi, yüzey sertleşme metodlarından birisi olup, en eski ve en yaygın olarak kullanılanıdır.
Esas itibariyle, düşük karbonlu çelik parçasının yüzeyine, karbon emdirilmesi işlemidir. Karbon emdirilmesi işlemi, çelik parçasının karbon monoksit (CO) ihtiva eden bir ortamda, ostenit faz sıcaklığına kadar ısıtılmasıyla, gaz-metal reaksiyonu sonucu oluşur. Genellikle 850 - 950 C ara¬sında bir sıcaklık kullanılır ki, bu sıcaklığa SEMENTASYON SICAKLIĞI adı verilir.

ISLAH ÇELİKLERİ

1. ISLAH ÇELİĞİ NEDİR
Islah çelikleri, kimyasal bileşimleri özellikle karbon miktarı bakımından, sertleştirilmeye elverişli olan ve ıslah işlemi sonunda belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk özelliği gösteren, alaşımsız ve alaşımlı makina imalat çelikleridir.

Islah işlemi, sonuçda çelik parçaya küsek tokluk özelliğinin kazandırılacağı önce bir sertleşme ve arkasından menevileşme işlemlerinin bütünü olarak tarif edilir. Islah çelikleri, ıslah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçalan, dövme parçalar, çeşitli civata, somun ve sapmalar, krank milleri, akslar, kumanda ve tahrik parçaları,piston kolan, çeşitli miller, dişliler gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılırlar. Bu sebepten, ıslah çelikleri inşaat ve alaşımsız çeliklerden sonra, en yüksek oranda üretilen ve kullanılan çelik türüdür.
Uygun ıslah çeliğinin seçimi ve doğru ıslah işleminin uygulanması çok dikkat ve tecrübeyi gerektirir. Islah işleminin iyi sonuç vermesi (istenilen tokluk veya sertlik değerine ulaşması), kullanılan çeliğin içyapı temizliği ile yakından ilgilidir. İçyapı temizliği, sıvı çeliğin bünyesinde erimiş halde bulunan gazlardan (hidrojen, oksijen ve azot) anndınlması ve oksit, sülfür inkluzyonlann- dan temizlenmesi işlemidir.

2. ISLAH İŞLEMİ
Islah işlemi, sertleşme ve bunu takip eden menevileşme işlemi olarak tarif edilmiştir. İleride, çelikler için, sertleşme ve menevileşme işlemleri genel olarak ayn ayn açıklanmıştır.

            

Otomat Çelikleri, kimyasal analiz raporu, ağırlık hesaplama programı, otomat çelik fiyatları, nedir, Soğuk Çekilmiş Sementasyon Çelikleri, Soğuk Çekilmiş Islah Çelikleri, Paslanmaz Çubuklar, Paslanmaz Yaylık Teller, Paslanmaz Cıvatalık çelikler, otomat çelikleri, islah çelikleri, imalat çelikleri, rulman çelikleri, paslanmaz çelikler , sementasyon çelikleri, transmisyon milleri, Otomat Çelikleri, kimyasal analiz raporu, ağırlık hesaplama programı, otomat çelik fiyatları, nedir, Soğuk Çekilmiş Sementasyon Çelikleri , Soğuk Çekilmiş Islah Çelikleri, Paslanmaz Çubuklar, Paslanmaz Yaylık Teller, Paslanmaz Cıvatalık çelikler, Otomat Çelikleri, kimyasal analiz raporu, ağırlık hesaplama programı, otomat çelik fiyatları, nedir, Soğuk Çekilmiş Sementasyon Çelikleri , Soğuk Çekilmiş Islah Çelikleri, Paslanmaz Çubuklar, Paslanmaz Yaylık Teller, Paslanmaz Cıvatalık çelikler, Sementasyon çelikleri, otomasyon çelikler, demir, inşaat demiri, profiller, Sementasyon Çelikleri, Karbon Çelikleri, Islah Çelikleri, Otomat Çelikleri, Paslanmaz Çelikler, 4140, C45 çelik