Islah Çelikleri

ISLAH ÇELİKLERİ

1. ISLAH ÇELİĞİ NEDİR
Islah çelikleri, kimyasal bileşimleri özellikle karbon miktarı bakımından, sertleştirilmeye elverişli olan ve ıslah işlemi sonunda belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk özelliği gösteren, alaşımsız ve alaşımlı makina imalat çelikleridir.

Islah işlemi, sonuçda çelik parçaya küsek tokluk özelliğinin kazandırılacağı önce bir sertleşme ve arkasından menevileşme işlemlerinin bütünü olarak tarif edilir. Islah çelikleri, ıslah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçalan, dövme parçalar, çeşitli civata, somun ve sapmalar, krank milleri, akslar, kumanda ve tahrik parçaları,piston kolan, çeşitli miller, dişliler gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılırlar. Bu sebepten, ıslah çelikleri inşaat ve alaşımsız çeliklerden sonra, en yüksek oranda üretilen ve kullanılan çelik türüdür.
Uygun ıslah çeliğinin seçimi ve doğru ıslah işleminin uygulanması çok dikkat ve tecrübeyi gerektirir. Islah işleminin iyi sonuç vermesi (istenilen tokluk veya sertlik değerine ulaşması), kullanılan çeliğin içyapı temizliği ile yakından ilgilidir. İçyapı temizliği, sıvı çeliğin bünyesinde erimiş halde bulunan gazlardan (hidrojen, oksijen ve azot) anndınlması ve oksit, sülfür inkluzyonlann- dan temizlenmesi işlemidir.

2. ISLAH İŞLEMİ
Islah işlemi, sertleşme ve bunu takip eden menevileşme işlemi olarak tarif edilmiştir. İleride, çelikler için, sertleşme ve menevileşme işlemleri genel olarak ayn ayn açıklanmıştır.

Islah çelikleri, kimyasal bileşimleri özellikle karbon miktarı bakımından, sertleştirilmeye elverişli olan ve ıslah işlemi sonunda belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk özelliği gösteren, alaşımsız ve alaşımlı makine imalat çelikleridir.

Islah işlemi, sonuçta çelik parçaya yüksek tokluk özelliğinin kazandırılacağı önce bir sertleştirme ve arkasından menevişleme işlemlennin bütünü olarak tarif edilir. Islah çelikleri, ıslah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerden dolayı, çeşitli makina ve motor parçalar, dövme parçalar; çeşitli civata somun ve saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda ve tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişliler gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır. Bu sebepten, ıslak çelikleri inşaat ve alaşımsız çeliklerden sonra, en yüksek oranda üretilen ve kullanılan çelik türüdür.

Uygun ıslah çeliğinin seçimi ve doğru ıslak işleminin uygulanması çok dikkat ve tecrübeyi gerektirir. Islah işleminin iyi sonuç vermesi (istenilen tokluk veya sertlik değerine ulaşılması), kullanılan çeliğin içyapı temizliği ile yakından ilgilidir. İçyapı temizliği, sıvı çeliğin bünyesinde erimiş halde bulunan gazlardan (hidrojen, oksijen ve azot) arındırılması ve oksit, sülfür inkluzyonlarında temizlenmesi işlemidir. Bu grup çeliklerin alaşımsız, düşük alaşımlı ve alaşımlı cinsleri vardır. Alaşımsız olanları piyasada imalat çeliği olarak da ifade edilir.              

Bu çelikler MAKİNA - imalat çeliklerinin en önemli bölümünü oluştururlar. Genel olarak bu tür çelikler bağlantı elemanları aks milleri şaft ve dişli imalatında kullanılırlar.

 

Bu grup çeliklerde, sertleşe bilirlik derecelerine göre düşük, orta ve yüksek sertleşebilir olarak gruplanır.

İmalat Çelikleri, Sementasyon Çelikleri, Islah Çelikleri,  Nitrasyon Çelikleri, Yay Çelikleri, Otomat Çelikleri, Alaşımsız Takım Çelikleri · Soğuk İş Takım Çelikleri , ıslah çelikleri, otomat çelikleri, imalat çelikleri, des çelik, imes çelik, sementasyon çelikleri, profil demir, sac, çelik fiyatları, metal fiyatları, asil, çelik boyutları, ağırlık birimleri, çelik çeşitleri, npı, npu, heb, hea, kutu profiller, köşebentler, boru, sac, soğuk çeklem kare, soğuk çekme lama, rulman çelikleri, yay çelikleri, paslanmaz çelikler, radüslü lamalar, çelik çekme boru, karbon imalat çelikleri